ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

KOZAN

ADANA İLİ KOZAN İLÇESİ
KOZAN İLÇE TANITIM
KOZAN ADANA İLİNE BAĞLI BİR İLÇEDİR.
KOZAN RESİMLERİ
KOZAN FOTOĞRAFLARI
KOZAN MANZARALAR
 KOZAN GÖRÜNTÜLER
KOZAN VİDEO
KOZAN YEMEK
KOZAN SPOR
KOZAN İKLİM
KOZAN BİTKİ
KOZAN EKONOMİ
KOZAN SAĞLIK
KOZAN EĞİTİM
KOZAN TARIM
KOZAN DOĞA
KOZAN TARİHİ ESERLER
KOZAN KÜLTÜR
KOZAN TANITIMI
KOZAN
ADANA KOZAN
KOZAN GEZELİM 
KOZAN VE TARİH
KOZAN VE GEÇMİŞ ÇAĞLAR

KOZAN HOŞKADEM CAMİİ 

Kozan İlçe Merkezinde bulunmaktadır.Caminin Kuzey kapısı üzerinde bulunan kitabesinda Mısır Kölemen Sultanı Melik Zahir Seyfüddin Çakmak ümerasından Emir Aptullah Hoşkadem tarafından 852 H.(1448) tarihinde yaptırılmış olduğu kaydedilmektedir.

Kozan (Sis), Adana ilinin bir ilçesidir. Adana ovasının Yukarı Ova denilen kısmında düz arazinin tepelik bölgeye geçtiği kesimde kurulmuş olup, il merkezine uzaklığı 69 km'dir. İlçe kuzeyde Kayseri, Yahyalı, Feke, Saimbeyli; doğuda Osmaniye, Kadirli; güneyde Ceyhan, İmamoğlu; Batıda Aladağ ilçeleriyle çevrilmiştir. İlçenin yüzölçümü 1690 km²'dir. Adana'nın (metropoller hariç) iki büyük ilçesinden birisidir. Ayrıca Adana İl Sınırları İçindeki En Geniş İlçe Durumundadır. İlçe Osmanlı Dönemi ve Cumhuriyet Döneminde 1926'ya Kadar Vilayetlik Yapmıştır. Ancak 1926'da Bazı Milletvekilleri Yüzünden Vilayetliği Lağvedilmiştir.

KUBUZBAŞI ŞELALESİ
 Ayrıca Vilayetken Fevzi Çakmak'ı TBMM'ye Milletvekili Olarak Göndermiştir. Günümüzde İl Olma Haklarının İade Edilmesiyle İlgili Kampanyaları Mevcuttur. Ayrıca Feridun Düzağaç, Barış Manço , İsmet Atlı, Necmettin Erbakan, Yusuf Halaçoğlu, Ömer Çelik, Mustafa Fehmi Kubilay, Halit Dağlı, Cahit Öztok gibi birçok tanınan kişi Kozanlıdır. İlçenin Kozan Dağı, Dengin Yoktur Kozan ve Kozan Adında Türküsüde Bulunmaktadır. Kozan TV ve Otağ TV Adında İki Adet Televizyon Kanalı, Kozan FM ve Kozan Barış FM Adındada İki Radyosu Bulunmaktadır. 7 Adet Yerel Gazetesi Bulunan Kozan, İnternet Haberciliğinde Çoğu İlden İleri Durumdadır. İlçede Çukurova Üniversitesi'ne Bağlı Yüksekokul Mevcuttur. Fakülte Kurulması İçin Çalışmalar Yapılmaktadır.

Anadolu Tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Yöremizin Tarihinde Anadolu'nun tarihi kadar eski olduğundan Kozan ve havalisinin tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Bu bilgiler ışığında tarihi Sis şehrinin Çukurova ve çevre tarihinde yöreye ilk insanın ayak bastığı zamandan berisinin tarihi izlerini yansıtır. Sis ve arkasının verdiği dağlık bölge Hititler'den Asurlulara kadar uzanan tarihi olayların da yaşandığı yerdir. Tarihi Komana (veya Şar) şehri erken dönem Hitit-Kizzuvatna Krallığının merkezi idi.
Mezopotamya'dan İç Anadolu'ya uzana ticaret ve kervan yolunun Anavarza-Sis-Kayseri bağlantılı olması bölgenin stratejik öneminden de kaynaklanır. Sis şehrinin kuzeyindeki "Karasis" antik şehrinin giriş kapısında bulunan fil kabartması dolayısı ile İskender döneminde burada yerleşim olduğu ve dağlara doğru uzanan kervan yolunun da buradan kontrol edildiği ortaya çıkar. "Sis" şehir ismi tarihin hatırasıdır. En azından 3.000 yıllık insan yerleşimi burada "Sis" şehrinde yaşanmıştır. Asurluların "Sizu", Romalıların "Sision" ve daha sonra da "Sis" adıyla bilinen antik kent, aynı isimle 1928 yılına kadar varlığını korumuştur.

NARENCİYE BAHÇELERİ
Kozan coğrafyasının en önemli antik kenti şüphesiz ki Anavarza'dır. Romalılar döneminde İmparator Agustus'un ziyaret ettiği Anavarza gelişerek metropol kenti oldu. Dünya olimpiyatları burada yapıldı. Anavarza, Türk tarihinde Çukurova olarak bilinen antik Kilikya'nın da kalbi idi. Romalılardan Bizans'a geçen Anavarza Abbasi İslam orduları tarafından Hükümdar Harun Reşit zamanında yeni bir kimlik kazandı. Anavarza ve Sis şehirlerine Türkistan'dan getirilenler yerleştirildi (MS 800'lü yıların başı). Sis yöresinde İlk Türk yerleşimi Bizans Hükümdarı Nikefor Fokas'ın MS 954 yılındaki Kilikya seferine kadar kesintisiz devam etti.
Anavarza antik kenti MS 1269 yılında yaşanan depremden büyük hasar gördü. Şehirde yaşayan Ermeni Prensliği ve halk Sis şehrine taşındı. Ermeni Kral II. Leon zamanında Sis kalesinin eteğinde Kral sarayı yaptırıldı. 1340 ve 1350'li yılarda Çukurova'ya gelen Ramazanoğlu ve Türkmen aşiretler Misis ve Adana şehirlerini ele geçirdiler. Mısır'ı Memluklu Türk Devleti'nin ordusu 1375 yılında Sis Ermeni Krallığını kuşatma altına aldı. Işık Temur ve Türkmenler son Ermeni Kralı VI. Leon'u kale içinde teslim aldılar ve böylece Kilikya Krallığı devri sona erdi. Ama bundan sonra Türklerin hoşgörülü ve adaletli yönetiminden dolayı Sis şehrinin Ermeniler için dini önemi devam etti. Sis Ermeni manastırı ve kilisenin aynı yerde bulunması Ermeniler için dini önem taşıyan kutsal eşyaların da burada bulunması dolayısı ile Van'dan Konya'ya kadar uzanan Güney Anadolu şehirlerinde yaşayan Ermeniler dini inançlarının gereği Sis şehrine geliyor ve burada pelesenk yağı bulunan Altın kazanın kapağının açılması törenlerine katılıyorlardı.

KOZAN BARAJI
Sis şehir merkezinde Türk asıllı Sultan Melik Seyfettin Çakmak Ümerasından Emir Abdullah Hoşkadem tarafından 1448 yılında Büyük Caminin yapımı gerçekleştirilmiştir.
Çukurova ve yöremiz XIV. yy ortalarından itibaren Mısır Memluklularına ve bunlara bağlı Türkmenlerin Yüreğir koluna mensup Ramazan oğullarının eline geçmiştir. Bu devletin hâkimiyetini Yavuz Sultan Selim 1517 yılı Mısır seferiyle son vererek bölgeyi tümden Osmanlı topraklarına ilhak etmiştir. Sis, Adana ve Tarsus şehirleriyle birlikte sancak halini almıştır. Sis, Adana ve Tarsus şehirleri ile birlikte tahsis edilmiştir. Sancak, 1571 yılından itibaren Kıbrıs Beylerbeyliğine bağlanmıştır.
1519 ve 1540 yılları arasında yapılan Osmanlı Tahrir Defterleri'ne göre Sis Sancağı; Feke, Anavarza, Lembert, Küpdere ve Parsi-bit (Pars-berd) kalelerinden teşekkül etmekte idi. Sis Sancağı cemrini ise, Savcı-hacılu, Eğlen-oğlu, Avşar boyu ve Kavurgalı oluşturmaktaydı
.
Sis, Osmanlı döneminde aynı adı taşıyan Sancak durumunda idi. Bir çeşit vilayet gibi idi. 1700'lü yıların başlarından itibaren Kozanoğulları Türkmen beyleri önce Feke Belenköy yöresinde dağlık bölgeyi kontrolleri altına aldılar ve kısa sürede Sis şehrinin de idaresini ellerine geçirdiler. Kozanoğullarının derebeylik tarzı yönetimi 1700-1865 yıları arasında devam etti. Bu zaman içinde bölge coğrafyasının adı "Kozan" olarak değişime uğradı.
Osmanlı Devleti, Çukurova genelinde konar-göçer Avşar boylarını toprağa yerleştirmek için 1865 yılında Derviş ve Cevdet Paşalar kumandasında Fırka-i Islahiye ordusunu gönderdi. Kozanoğulları ailesinin sürgün edilmesinden sonra "Kozan Sancağı" kuruldu. Sis, Kadirli (Kars-ı Zülkadriye), 

eke, Haçin kazaları Kozan Sancağı'na bağlandı.
Osmanlı Devleti döneminde Müslüman Türklerle Ermeniler yörede bir arada iyi ilişkiler içinde yaşamlarını sürdürürken I. Dünya savaşından sonra Kozan ve yöresi 7 Mart 1919 Fransızlar tarafından işgal edilmiştir. Fransız işgali ile birlikte bu güçler tarafından Ermeniler silahlandırılarak şiddet hareketlerine girmişler ve önemli ölçülerde Müslüman kanı dökülmüş, daha sonra Saimbeyli ve Osman Tufan Bey idaresinde teşkilatlanan mukavemet güçleri 2 Haziran 1920'yılında Fransız işgalciler ve Ermeni güçlerinden temizlenmiştir. Bu tarihten itibaren Sis'e Kozan adı verilmiştir.
1865-1923 yılları arasında Mutasarrıflık olan Kozan Cumhuriyet döneminde 1923 yılında Vilayet halini almış, 1926 yıllarından sonra Vilayetliği lağvedilerek Adana İli'ne bağlı ilçe haline getirilmiştir.1920 yılında Kozan Türkiye Büyük Millet Meclisine Mareşal Fevzi Çakmak'ı Milletvekili olarak gönderilmiştir.
Bu tarihi dönemlerden günümüze kadar gelen tarihi eserler ise, Kozan Kalesi, Anavarza Kalesi, Karasis Kalesi ile Memluklar döneminde 1448 yılında inşa edilen Ulu camii (Hoşkadem Camii) Kozan suyu üzerinde 9 gözlü Roma köprüsü, tarihi evleri, tarihi çarşısı ile önemli ölçüde tahribat gören Ermeni Kilisesi kalıntıları mevcuttur.
Adana ili kozan ilçesi hakkında bilgiler, kozan ilçesi özellikleri
Kozan ve havalisi, tarihin her döneminde önemini korumuş bir yerdir. Eski çağlardan beri, birçok milletin nüfuz mücadelesine sahne olan Kozan ve çevresi, verimli arazileri ve elverişli iklim şartları ile gerçekten göz kamaştırıcı bir özelliğe sahiptir.
Tarih çağlarında Çukurova'da ve dolayısıyla Kozan'da, çok sayıda medeniyetin kurulması ve birbiri arasındaki nüfuz mücadelesinin uzun yıllar sürmesi, buranın tarihi, coğrafi ve iktisadi önemini ortaya koymaktadır.
Adana ili kozan ilçesi hakkında bilgiler, kozan ilçesi özellikleri
Kozan ilçesi, Anadolu-Suriye eski ticaret yolunun üzerinde bulunduğu için, ticari bakımdan büyük bir önem taşımaktadır. Hatta Hz. Mevlana Suriye yolculuğunu yaparken dahi bu yolu kullanmıştır. Seyahati esnasında Kozan Kalesi eteklerinde yaşayan 40 keşişle karşılaşması ise bu yolculuğunu doğrulamaktadır.
Kozan ve yakın çevresinin sahip olduğu bütün bu olumlu şartlar, ilk çağlardan itibaren, çeşitli kavimlerin yöreye hâkim olma ve yerleşme arzularını kamçılamış, devletlerarası siyasi anlaşmazlık ve savaşlara yol açmış, yörenin birçok kavim arasında el değiştirmesiyle sonuçlanmıştır.
Kozan Cumhuriyetin ilanından sonra 1923 yılında Vilayet hüviyetine kavuşmuş fakat bir takım siyasi uyuşmazlıklar nedeniyle 1926 yıllarından sonra il statüsü lağvedilerek Adana İli'ne bağlı İlçe haline getirilmiştir.
kozan resmi 2
Kozan vilayetlik hakkının iadesi için zaman zaman siyasetçiler ve bürokratların yanı sıra medya mensupları da birtakım girişimler ve Kozan'ın vilayetliğinin iadesi yönünde programlar yapılsa da vilayetlik konusunda netice çıkmadı. Son olarak Belediye Başkanı Kazım Özgan ve Kozan Kent Konseyi 2010 yılında Kozan'ın vilayetlik hakkının iadesi çalışmasını başlattılar.
Nüfus
kozan resmi 3
KOZAN NÜFUS
1893 yılında Osmanlı Devleti tarafından yapılan nüfus sayımına göre Sis (Kozan)'in nüfusu 32.507 kişidir. Bunun %56'sı Türklerden, %43'ü Ermenilerden oluşmaktaydı. Kentte 18.338 Türk ve 14.026 Ermeni yaşamaktaydı.
İlçenin nüfusu 31.12.2010 tarihinde açıklanan ADNKS kesin sonuçlarına göre 127.100+1*'dir. Bunun 76.864'ü ilçe merkezinde, 50.236'sı ise kasaba ve köylerde yaşamaktadır.Temmuz 2008 itibariyle merkez nüfus 77.777'dır. 2010 yılı nüfus itibariyle Kozan'ın merkezi sırasıyla Yozgat, Muş, Kars, Çankırı, Hakkari, Kırklareli, Şırnak, Muğla, Bartın, Bilecik, Bitlis, Sinop, Bayburt, Tunceli, Gümüşhane, Artvin ve Ardahan il merkezinden büyüktür.
kozan resmi 5
İlçe bağlısı olarak merkez hariç olmak üzere ilçe merkezine bağlı; 2 belde, 86 köy ve 16 mahalleden[2] oluşmaktadır. İlçe merkezinde 8 mahalle varken 2009'da mahalle sayısı 15'e çıkartılmıştır. İlçe merkezindeki en büyük mahalle olan Tufanpaşa, Kozan'nın nüfusu 12.310'dur
Yıllara göre ilçe nüfus verileri
Yıllar Merkez Köyler Toplam
2010 76.864 50.236 127.100
2009 74.521 51.292 125.813
2007 72.463 51.517 123.980
2000 75.833 55.042 130.875
1997 62.088 55.204 116.997
1990 54.451 63.253 117.704
1985 50.324 93.049 143.373
1980 59.521 71.516 131.037
1975 32.004 83.675 115.679
1970 26.097 78.502 104.599
1965 20.236 72.607 92.843
1960 15.159 63.660 78.819
kozan resmi 6
Kozan ilçe merkezinin tamamına yakını Türklerden oluşmaktadır. Köylerinde tamamına yakını Türk'tür. Ancak az sayıda Arap ve Balkan Göçmeni bulunur. İlçenin bugünkü görünümde dış savaşlar sırasında ki dış göçler etkilidir.Özellikle Aydın-Söke,Musul-Kerkük ve Bulgar göçmenleriyle yerli Halk olan Varsak Türkleriyle Beraber Bölgede ki Türk nüfusunu oluşturur.Türklerden ayrı olarak Toros Arapı denen Arap ırkı Torosların eteklerinde yaşarlar.Balkan Türkleri ise Kozan'ın Postkabasakal,Çokuk ve Boztahta köylerinde bulunmaktadır.
kozan resmi 1
KOZAN EKONOMİK YAPI
Araştırma sahasında sanayi fazla gelişmemiştir. İlçedeki sanayi oluşumunu iki ana kola ayırmak mümkündür. Çünkü, küçük ölçekli sanayi kollarını oluşturan oto tamirci, oto kaporta ve torna, demir hızarı, marangoz hızar atölyesi gibi kolların bulunduğu gibi; orta ölçekli sanayi kollarını oluşturan sanayi tesisleri de bulunmaktadır. Bu sanayi kollarının gelişimi ise son 15-20 yılın ürünü olup, 2004 yılında da Kozan Organize Sanayi Bölgesinin yatırım planına yeniden alınması ve altyapı çalışmalarının tamamlanması sonrası KOSB'ta tesisler kurulmaya başladı.


KOZAN ULAŞIM VE HABERLEŞME
İlçemize bağlı 87 köy ve 1 belde mevcut olup, ova kısmında yerleşik 34 köy ve 56 bağlı yerleşim birimlerinin 200 Km asfalt, 95 Km stabilize yolu vardır. Bu köylerimizde ulaşım sorunu yoktur.

İlçe merkezi telefon santral kapasitesi 16.384, Kasaba ve Köylerde 8.890 olmak üzere toplam 22.705 abone mevcuttur. Yerleşim birimlerinin kendi aralarında ve gerekse dış haberleşmede önemli bir sorun yaşanmamaktadır. İlçede Kozan Posta İşletmesi Merkez Müdürlüğü ile Türk Telekom A.Ş.aynı bina içinde hizmet vermektedir.
KOZANIN VİLAYETLİK KONUSU
Kozan Osmanlı Döneminde 1869-1922 Yılları Arası Vilayetlik Yapmıştır. Bu Dönemde Adana Eyaleti'ne Bağlı 5 (Kozan, Cebel-i Bereket, Mersin, İçil) İlden Birisidir. Cumhuriyet Döneminin Başındada İl Olması Kararlaştırılmış Bu Karar Kozan Halkında Sevinçle Karşılanmıştır. Cumhuriyet Dönemindeki Kozan Vilayeti İlçeleri Günümüz Adana’dan: Aladağ, Feke, İmamoğlu, Saimbeyli, Tufanbeyli. Osmaniye’den: Kadirli Sumbas. Kayseri’den Develi, Yahyalı. 

Kahramanmaraş’tan Andırın İlçeleridir. 1926′da Vilayetliği Elinden Alınmıştır. Bir Çok Kere Milletvekilleri Tarafından TBMM’ye Kozan’ın İl Olması Adında Kanun Teklifleri Verilmesine Rağmen Sonuç Alınamamıştır. Günümüzdede Kent Konseyinin Vilayetlik Hakkımızın İadesini İstiyoruz Adında Bir Çalışması Kampanyası Mevcuttur. Bu Kampanyaya Kozan Belediyesi'de Destek Vermektedir. Eğer Kampanyalarının Çalışmalarının Sonucu Olumlu Olursa 1926′ya Kadar Kendine Bağlı Olan Şuanda Adana İl Sınırında Kalan İlçelerin (Aladağ, Feke, İmamoğlu, Saimbeyli, Tufanbeyli) Kozan’a Bağlanılması Hedeflenmektedir. Diğer İlçeleri Kadirli, Sumbas, Develi, Yahyalı ve Andırın ise Başka Vilayete Bağlı Oldukları İçin Kozan’ın İl Olması Durumunda Bile Kozan’a Bağlı Olamayacaklardır. Kozan'ın İl Olması İçin Son Kanun Teklifi 25.01.2011 Tarihinde Verilmiştir.

KONAĞIN MANASTIRI
Kozan Organize Sanayi Bölgesi
KOZAN ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ
Kozan Organize Sanayi Bölgesi Hükümetimizin Katkılarıyla 2004 yılında yeniden yatırım planları kapsamına alındı. Kamulaştırma işlemleri tamamlanan Kozan OSB'de arsa satışlarına geçildi. Tamamlanmasının ardından yatırımcılar tesislerini kurmaya başladı.
Kozan Organize Sanayi Bölgesinde, ilk etapta inşa edilen dört tesisin ikisi aktif olarak çalışmakta olup diğer tesislerinde inşaatlarının devam etmektedir.

SİS KALESİ
Kozan Organize Sanayi Sitesi ile İlgili ayrıntılı bilgi ise şu şekildedir; 21.10.1992 Tarihinde Belediye Meclisinin 89 Sayılı Kararı ile Kozan Hapis Boğazı Mevkiinde Belediye Mülkü olan 90-100 Hektar KOSB Yeri olarak planlanmış, Sanayi ve Ticaret Bakanlığına müracaat edilmiştir.25.11.1997 Tarihinde Yer Seçimi Çalışmaları yapılmış, yer olarak daha önce Belediyenin planlamış olduğu yer kabul edilmemiş ve bunun yerine Güneri Köyü Mayalı Kaş Mevkii İlçe Merkezine 5 Km. uzaklıkta 163 Hektar bir alan üzerine kurulması kararlaştırılmıştır.
21 Nisan 1998 Tarihinde % 60 Özel İdare, % 30 Kozan Belediyesi, % 10 Kozan Ticaret Odası katılımı ile Kozan Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Teşekkül Heyeti kurulmuş ve Kozan Organize Sanayi Bölgesi 158 Sicil Numarası alarak Tüzel Kişiliği Hukuki yerine oturmuştur. Kozan Organize Sanayi Bölge Müdürü, Muhasebeci ve Evrak Memuru olarak 3 Eleman çalışmaktadır.
Daha öncesinde yatırım planında çıkarılan Kozan Organize Sanayi Bölgesi 2004 yılı yatırım programına alınmıştır.
Kozan; O.S.B.Kanununun 14.Maddesindeki Gayri safı Yurt İçi Hasıla sınırının altında kaldığından Adana Gayri safi yurtiçin hasılasından Kozan O.S.B.'un ayrı tutulması ile ilgili çalışmalar sonuçlandırılamamıştır.
Kozan Organize Sanayi Bölgesinde %49'u 811.000 M2 Şahıslardan, % 31'i 515.000 M2 Meradan, % 16'sı 259.536 M2 Hazineden, % 4'ü 57.464 M2 İhdas olmak üzere toplam 1.643.000 M2 Arazide % 57.5'de 943554.97 M2lde İmar Planına göre 84 parsel elde edilmiştir.
Bu Parseller, A,B,C,D,E,F ve G olarak sınıflanmış 78 adet Sanayi Parseli, 6 parsel ise İdari ve Sosyal Hizmetler, Spor Tesisi, Teknik Hizmetler, Arıtma Tesisi ve Mesleki Eğitim Tesisleri parselleri olarak İmar Planlarına göre belirlenmiştir.
KOZAN BASIN YAYIN
Kozan İlçe Merkezinde Kozan Tv ve Otağ Tv adıyla 2 televizyon istasyonu vardır. Bu televizyonlar yayınlarını aralıksız devam ettirmekte, belli bir yayın akışı ile izleyicilerinin karşısına çıkmaktadır.
Kozan Fm. ve Barış Fm. olmak üzere 2 adet de radyo istasyonu bulunmaktadır. Radyolar ulusal radyo düzeyine yakın bir yayın akışı ile Kozan kamuoyunun ilgi odağı halindedir. Gün içerisinde Kozan ve çevresinde yüksek dinlenme oranlarıyla halk radyolara teveccühünü göstermektedir.

ANAVARZA KOZAN ADANA
Kozan'da günlük olarak okuyucuların karşısına çıkan tek gazete Hürsöz Gazetesi'dir. Haftalık yayın yapan gazeteler açısından Kozan hayli zengindir. Kozan Haber, Barış, Kozan Ekspres, Son Fikir, Sancak, Kozan Postası ve Doğuş olmak üzere toplam 7 gazete ilçemizde haftalık olarak kamuoyu adına hizmet vermektedir. Gazeteler genel olarak Kozan gündemini yakından takip etmekte, yer yer bölgesel bazı haberleri de kamuoyuna sunmaktadırlar. Kozan'da ayrıca, Kaymakamlık, Belediye ve diğer resmi ve sivil kuruluşlar tarafından tanıtım başta olmak üzere çeşitli konularda kitap, bülten, dergi, broşür vs. gibi değişik yayınların varlığında da söz edebiliriz.

ADANA KOZAN OSMANLI MİMARİSİ
Kozan'ın Mahalleleri
KOZAN MAHALLELERİ
Kozan ilçe merkezinin 2009'a kadar 8 olan mahalle sayısı 2009'da 15'e çıkartılmıştır.
Mahalle nüfus verileri
Mahalle Nüfus
Tufanpaşa, Kozan 
Türkeli, Kozan 
Karacaoğlan, Kozan 
Şevkiye, Kozan
Cumhuriyet, Kozan 
Çanaklı, Kozan 
Varsaklar, Kozan 
Tavşantepe, Kozan 
Aslanpaşa, Kozan 
Ağlıboğaz, Kozan 
Mahmutlu, Kozan 
Bağlar, Kozan 
Taş, Kozan 
Yarımoğlu, Kozan 
Hacıuşağı, Kozan 
2009 Verileridir. 2009 Verilerine göre Kozan İlçe Merkezi 74.521'dir.

Kardeş Şehirler 
KOZAN İLE KARDEŞ ŞEHİRLER
Kadirli Türkiye
Kozanlı, Kulu Türkiye
Beyoğlu Türkiye
Beypazarı Türkiye
Yumurtalık, Adana Türkiye
Memingen Almanya
Ovanaker İsveç
İl: Adana ● İlçe Merkezi: Kozan
Beldeler: Gazi • Hacıbeyli
KOZAN İLÇE KÖYLERİ
Acarmantaş • Akarca • Akçalıuşağı • Akdam • Akkaya • Alapınar • Andıl • Arslanlı • Aydın • Ayşehoca • Bağözü • Bağtepe • Boztahta • Bucakköy • Bulduklu • Çamdere • Çamlarca • Çandık • Çelenuşağı • Çobanpınarı • Çokak • Çukurören • Çulluuşağı • Çürüklü • Dağlıca • Damyeri • Dikilitaş • Dilekkaya • Doğanalanı • Duraluşağı • Durmuşlu • Düzağaç • Ergenuşağı • Eskikabasakal • Eskimantaş • Faydalı • Ferhatlı • Gedikli • Gökçeyol • Gökgöz • Güneri • Hacımirzalı • Hamamköy • Henüzçakırı • Ilıcaköy • Işıkkaya • Işıklı • İdemköy • Kabaktepe • Kalkumaç • Kapıkaya • Karabucak • Karacaören • Karahamzalı • Karanebili • Kemer • Kıbrıslar • Kızıllar • Kızlarsekisi • Köseli • Kuytucak • Kuyubeli • Kuyuluk • Mahyalar • Marankeçili • Minnetli • Oruçlu • Örendere • Özbaşı • Pekmezci • Postkabasakal • Salmanlı • Şerifli • Tepecikören • Tufanlı • Turgutlu • Turunçlu • Velicanlı • Yanalerik • Yassıçalı • Yeniköy • Yukarıkeçili • Yüksekören • Zerdali
Kozan İlçesinin Tarihi


ANAVARZA ANTİK KENTİ

Kozan ve havalisi, tarihin her döneminde önemini korumuş bir yerdir.Eski çağlardan beri ,bir çok milletin nüfuz mücadelesine sahne olan Kozan ve çevresi,verimli arazileri ve elverişli iklim şartları ile gerçekten göz kamaştırıcı bir özelliğe sahiptir.Tarih çağlarında Çukurova’da ve dolayısıyla Kozan’da çok sayıda medeniyetin kurulması ve birbiri arasındaki nüfuz mücadelesinin uzun yıllar sürmesi,buranın tarihi 
KOZAN İLK YERLEŞİM FOTOĞRAFI
.,coğrafi ve iktisadi önemini ortaya koymaktadır.Kozan ilçesi Anadolu –Suriye eski ticaret yolunun üzerinde bulunduğu için ticari bakımdan büyük bir önem taşımıştır.Kozan ve yakın çevresinin sahip olduğu bütün bu olumlu şartlar,ilk çağlardan itibaren,çeşitli kavimlerin yöreye hakim olma ve yerleşme arzularını kamçılamış,devletler arası siyasi anlaşmazlık ve savaşlara yol açmış,yörenin bir çok kavim arasında el değiştirmesiyle sonuçlanmıştır.İlçenin yerleşme tarihinin bilhassa ilk çağlar için ,Çukurovanın yerleşme tarihinden ayırmak mümkün değildir.Bu açıdan Kozan’ın yerleşme tarihini Çukurova’nın yerleşme tarihi içinde değerlendirmek gerekmektedir.Eski ismi “Sis” ,”Sisium” ve “Sision” olan Kozan’da yerleşme çık eskilere kadar iner.Yapılan çeşitli arkeolojik kazılara göre en az 10 medeniyetin yörede yaşamış olduğu ortaya çıkmaktadır.M.Ö 3.binyılda Güney Anadolu sahil ovalarında,Hitit vesikalarının onlara verdikleri isim ile Luvi(Luwi) kavimleri 
ANAVARZA KALESİ FOTOĞRAFI
yaşamaktaydılar.Ayrıca Mersin –Yümüktepe ve Tarsus –Gözlükule kazılarında görülen M.Ö 3.binyıl Erken Tunç kültürü,bu Luvi kavimlerine ait idi.Luwi kavmi,Ege göçlerinden sonra da Kilikya bölgesinde varlığını devam ettirmiştir.Luvilerin kökeni ile ilgili çok sayıda görüş bulunmaktadır.Çukurova’da Luwilerden sonra Huriler tarafından Kizzuwatna adında bir krallık kurulmuştur.Bu durum karşısında Hitit Kralı Zidanza bunlarla barış yapmak zorunda kalmıştır.İki devletin sınırlarını muhtemelen Toros Dağları ayırıyordu.(M.Ö 1550-1520)
TARİHİ SU DEĞİRMENİ
M.Ö 2 Binyılın ortalarında Hititlere bağlı bir krallık olarak yıkılıncaya kadar bu bölgede yaşayan Kizzuwatna krallığı uzun ömürlü olmamıştır.Kizzuwatna Krallığından sonra M.Ö 1500-1331 yılları arasında yöreye Arzawa Krallığı egemen olmuştur.Bu krallık doğu kökenli olup sürekli Hititler ile savaşmışlardır.M.Ö 1900-1200 yılları arasında 700 yıl gibi uzun bir süre Anadolu yarımadasına hakim olan Hititler ,Çukurovayı “Uru Adania “ olarak adlandırmışlardır.Uzun süren Hitit hakimiyeti sırasında tarım ve hayvancılık yörede çok gelişmiştir.Kadirli Karatepe’de bulunan ve M.Ö IX-VIII.yüzyıllara tarihlenen Fenike alfabesi ve geç Hitit hiyeroğlifleri ile iki dilde yazılmış kitabelerde ,Awarikus’un da Danunalar Kralı olduğu geçmektedir.Hititler’in Ege göçleri ile yıkılmasından sonra(M.Ö 1200’lü yıllar) yöreye Kue(Que) krallığı egemen olmuştur.Hitit İmparatorluğu’nun yıkılmasından sonra kurulmuş olan bir çok küçük devletten birisi olan bir çok küçük devletten birisi olan Kue Krallığı ,477 yıl süreyle Çukurova’da hüküm sürmüştür.Bu krallık.M.Ö 720 lerde Asurlular tarafından yıkılmıştır.Que’yi bir Asur eyaleti haline getiren ise,Asur kralıV.Salmanasar’dır.(M.Ö 728-722)

M.Ö 713-663 yılları arasında bölgeye hakim olan Asurlular,Çukurova’yı bir sömürge olarak kullanmışlardır.Sert bir idare kuran Asurlular,50-60 yıl gibi kısa bir süre varlıklarını koruyabilmişlerdir.Bölgenin Asur vesikalarındaki adı Kue ülkesidir.Asur devletinin zayıflaması ve yöre halkının bağımsızlığını ilan etmesi ile kurulan Kilikya Krallığı (M.Ö.663-612) Adana’ya hakim olmuştur.Asurlular gibi uzun ömürlü olmayan Kilikya Krallığı M.Ö 612’li yıllarda Pers İmparatorluğunun egemenliğini kabul etmiştir.Kilikyalılar sağladıkları siyası güvence karşısında her yıl Pers İmparatorluğuna belli oranda vergi vermişlerdir.Çukurova’da Pers İmparatorluğu’nun hakimiyeti 300 yıla yakın sürmüştür.M.Ö 333 yılında tarihte ünlü olan “İssos Savaşı” ile III.Darius.Büyük İskendere yenilmiştir.Bölgede başlayan Makedonya egemenliği kısa süreli olmuştur.Büyük İskender’in M.Ö 323 yılında ölümü üzerine İmparatorluk İskenderin komutanları arasında paylaşılmıştır.Çukurova ve çevresi komutan Selefkos’un paşına düşmüştür.Selefkoslar,bu bölgeye dolayısıyla da Kozan’a belli bir süre hakim olmuşlardır.(Bölge ilk etapta Antigonos’un paşına düşmüştü.)Daha sonra ise Roma Devlet otoritesinin zaafından faydalanan Akdeniz korsanları,Çukurova’nın (Cilicia) kıyı kesimlerindeki yerleşim merkezlerini tahkim ederek yöreye yüzeli yıl kadar hakim oldular.Selefkoslardan sonra bölgeye Roma İmparatorluğu (M.Ö 112-M.S 395) hakim olmuştur.M.Ö 66-64 yıllarında Pompe(Pompeus)tarafından Roma İmparatorluğu’na ilhak edilmiştir.407 yıl süren Roma egemenliği sırasında Çukurova ,İmar edilmiş ve anıtlarla süslenmiştir.Roma İmparatorluğu’nun M.S 395 ‘te ikiye ayrılması ile Adana ve Çevresi Doğu Roma’nın (Bizans) payına düşmüştür.M.S 704’te Çukurova’ya ilk İslam akınları başlamıştır.Bölgeye ilk gelen İslam komutanı Halid bin Velid’dir.704’te Halife Abdülmedik oğlu Abdullah,Misis yöresindeki kaleyi alıp ilk camiyi yaptırmıştır.Böylece bölgede Emevi devri başlamıştır.M.S 8.yy ‘daki Emevi egemenliği sona ermiş ve sonra Abbasi hakimiyeti başlamıştır.800 yılında Harun El-Reşit zamanında Haruniye şehri kurulmuş ve buraya gönüllüler yerleştirilmiştir.1071 Malazgirt zaferi ile Anadolu topraklarında başarı kazanan Türkler dalgalar halinde Çukurova bölgesine yerleşmeye başlamışlardır.
KOZAN KASABA VE KÖYLERİ
TARİHİ KOZAN KÖPRÜSÜ
İlçemizin iki Kasabası ve 86 Köyü mevcut olup, İlçe merkezinde 8, Hacıbeyli Kasabasında 4,Gaziköyü Kasabasında 4 mahalle mevcuttur.
İlçemize bağlı köylerin yerleşim durumu bir birinden farklı iki değişik durum arz etmektedir.
a) Ovalık kesimdeki yerleşim merkezleri
b) Dağlık kesimdeki yerleşim merkezleri
Ovalık kesimdeki köylerimiz bir birine yakın mesafede kurulmuş yol,su,elektrik ve okul sorunları bulunmamaktadır.İlçe merkezi ile ulaşımı sağlayan yol ağı genellikle asfalt olup,ulaşım sorunu yaşanmamaktadır.Dağlık kesimde ki yerleşim birimlerimiz çok dağınık bir durum arz etmekte olup ulaşım,haberleşme ve içme suyu yönünden önemli sıkıntı yaşanmamaktadır.




İLÇENİN COĞRAFİ DURUMU

İlçe Merkezi Adana Ovasının yukarı ova denilen kısmında düz arazi ile dağlık kesimin birleştiği kısmın yarı engebeli bir alan üzerine kurulmuş olup,il merkezine uzaklığı 68 km.dir.İlçe,Kuzeyde Kayseri, Yahyalı, Feke, Saimbeyli; Doğuda Osmaniye,Kadirli;Güneyde Ceyhan, İmamoğlu; Batıda Aladağ ilçeleri ile çevrili olup,yüz ölçümü 1690 Km2 dir.
İlçenin yüzey şekilleri birbirinden farklı iki konumdadır.birinci kesimin arazi yapısı Adana ovasının devamı niteliğinde olup,verimli mümbit araziye sahip olup,takriben ilçenin tüm alanının ¼ ünü kapsamaktadır.Geri kalan ¾ ü ise dağlık ve engebelik görünüm arz etmektedir.
İlçe merkezinde rakım 109.85 m olup,tipik bir Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir.yazları kurak ve sıcak kışları ılık ve yağışlıdır.Yıl boyunca don olayına rastlanmaz.İlçe Meteoroloji Müdürlüğünün kayıtlarında Yıllara göre ortalama yağış miktarı yaklaşık 900.mm.dir.
İlçe merkezi yazları çok sıcak ve kuru geçtiği için söz konusu bu dönemde önemli bir kesimi kuzeyde yer alan dağlık kesimi yaylalara göç etmektedir.en önemli yaylalarımız Horzum, Gedikli, Göller, Elmalı ve Savruk’tur.dağlık ve yaylalık yer aldığı kuzey kesim geniş çam ormanları ile kaplıdır.
İlçemiz sınırları içerisinde yer alan başlıca akarsularımız Kilgen çayı,Deli Çay, Zamantı,Göksu ve Sumbas Çayıdır. Kilgen Çayı üzerine 1973 yılında Kozan Barajı inşa edilmiş olup,takriben 70 bin dekar arazi sulamakta olup,ilçeye bolluk ve bereket getirmiştir.

KOZAN NÜFUSU
KOZAN İLÇE NÜFUSU
Ülkemizde ilk resmi nüfus sayımı 1927 yılında yapılmıştır.Aynı sayımda Kozan İlçe Merkezinin nüfusu 5266 olarak tespit edilmiştir.İlçe Merkezinin nüfusu 1957 yılına kadar oldukça düşük bir hızla artış göstererek 7894 kişiye ulaşa bilmiştir.
22.10.2002 tarihinde yapılan nüfus sayımında ise resmi olan rakamlar ile İlçe merkezi 75.833,Kasaba ve Köyleri toplam nüfusu 56.482 olmak üzere 132.315 kişiye ulaşmıştır.Bu Nüfus sayımına göre İlçemiz merkezinde 13.745 kişi artış göstermiş olup İlçe ölçeğinde nüfus hareketi incelendiği takdirde başta Adana olmak üzere diğer İllere az bir göç yaşanırken İlçemiz merkezine Feke,Saimbeyli ve Tufanbeyli gibi komşu İlçelerden bir hayli nüfus akımı yaşanmaktadır.
31.08.2007 tarihinde yapılan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi çalışmalarında yapılan son Kozan Nüfusumuz İlçe Merkezinde 70.950, Kasaba ve Köylerde 50.200 olmak üzeri toplam 121.150 kişi sayısına ulaşılmıştır.Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi çalışmaları halen devam etmektedir.