ADANA İLİ ALADAĞ İLÇESİ
ALADAĞ İLÇE TANITIM
ALADAĞ ADANA İLİNE BAĞLI BİR İLÇEDİR..
ALADAĞ İLÇE TANITIM
ALADAĞ ADANA İLİNE BAĞLI BİR İLÇEDİR..
ALADAĞ RESİMLERİ
ALADAĞ FOTOĞRAFLARI
ALADAĞ MANZARALAR
ALADAĞ GÖRÜNTÜLER
ALADAĞ VİDEO
ALADAĞ SPOR
ALADAĞ YEMEK
ALADAĞ BİTKİ
ALADAĞ İKLİM
ALADAĞ KÜLTÜR
ALADAĞ EKONOMİ
ALADAĞ TARIM
ALADAĞ COĞRAFYA
ALADAĞ DOĞA
ALADAĞ EĞİTİM
ALADAĞ TANITIMI
ALADAĞ ADANA
ALADAĞ
ALADAĞ GEZMEK GÖRMEK
ALADAĞ VE TARİH
ALADAĞ CENNETİ
ALADAĞ İLÇE TANITIMI
Aladağ, Adana ilinin Aladağ ilçesinde bulunan bir şehirdir. Nüfusu 3.938'dir.[1] Ekonomik olarak Kozan'a bağlıdır.
Aladağ'ın eski adı Karaköy olup 1973 yılında Karsantı olarak değiştirilmiştir. Burası 1987'de ilçe merkezi olunca bugünkü adı verilmiştir. Bu isim de Toros Dağları'nın Aladağlar adıyla anılan bölümünden gelmektedir.[2] Antik çağlarda Anadolu'da konuşulan Luvi dilinden geldiği düşünülen[3] Karsantı adı, Osmanlı Devleti kayıtlarında Karsandı olarak geçmektedir. Ayrıca Karaköy adından da bahsedilmektedir.[4]
ALADAĞ İLÇE TARİHİ
ALADAĞ TARİHİ
ALADAĞ TARİHİ
Eski bir yerleşim yeri olduğu bilinen Aladağ, Hitit, Roma ve Bizans egemenliklerinin ardından Selçuklular zamanında da yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. 1360'lı yıllarda şehir Ramazanoğulları Beyliği'ne, Yavuz Sultan Selim zamanında da Osmanlı Devleti'ne ilhak olmuştur.[5] 1973'te şehirde belediye örgütü kurulmuştur. 1987'de aynı adlı ilçenin merkezi olmuştur.
^ "Belediye teşkilatı olan yerleşim yerlerinin nüfusları" (Türkçe). TUİK. 5 Ekim 2009 tarihinde, 15:57 saatinde erişilmiştir.
^ a b Ahmet Kenarlı (2004). "Şehrim! Adını kim koydu?", s. 61, Tablet Basım Yayın.
^ Bilge Umar (1993). "Türkiye'deki tarihsel adlar", s. 396, İnkılâp Kitabevi.
^ (1894) "Dahiliye Mektubi Kalemi", dosya no: 191, gömlek no: 3.
^ "İlçe Tarihi" (Türkçe). Aladağ Belediyesi. 4 Ekim 2009 tarihinde, 14:46 saatinde erişilmiştir.
[gizle] g · t · dAladağ ilçesinin idari yapısı
Belediyeler
Aladağ · Akören
Köyler
Boztahta · Büyüksofulu · Ceritler · Darılık · Dayılar · Dölekli · Eğner · Gerdibi · Gökçe · İbrişim · Kabasakal · Karahan · Kıcak · Kışlak · Kızıldam · Kökez · Köprücek · Küp · Madenli · Mazılık · Topallı · Uzunkuyu · Yağbasan · Yeniköy · Yetimli · Yüksekören
ALADAĞ İLÇE TARİHİ
I- İLÇENİN TARİHİ
AKÖREN HARABELERİ
İlçenin tarihi ilk çağlara kadar uzanır. Eti, Roma, Bizans devirlerini geçiren bölge, M.S. 12. YY.’da Anadolu’ya gelen Türklerin yurdu olmuştur. Oğuz Boyuna ait “Üçoklar”’ın Türkmen beylerinden “Karaisa” bu bölgeye gelerek burayı yurt tutmuştur.
Selçuklu Arşivlerinde, Anadolu’ya bir “Vatan Garibi” olarak gelen bir kısım Türkmen aşiretlerinin muhtemelen Adana İli, Aladağlar çevresinde yerleştikleri bilinmektedir.
Karaköy adı ile 1835 yılından itibaren, Karaisalı İlçesine bağlı bucak merkezi iken 1973 yılında belediye teşkilatı kurulmuş ve ismi de “Karsantı” olarak değiştirilmiştir.
KÖPRÜ ŞELALESİ
Ortaçağ Haçlı Seferleri sırasında, bölgenin stratejik merkezi görevini Barcıbert (Meydan Kalesi) üstlenmiştir. Burada, Kilikya Ermeni Krallığının askeri üssü kurulmuştur.
Adana’dan Kayseri’ye giden kervan yolu Karsantı güzergahından geçerdi. Bu noktada Aladağ önemli bir geçit noktasıdır. Bölge, 1360’lı yıllarda, Ramazanoğulları Türkmen Beyliği’nin eline geçti. Çukurova’da yaşayan Yörük ve Türkmenlerin yayla yeri oldu ve YAVUZ SULTAN SELİM
ALADAĞ MADENLİ KÖYÜ MOZAİKLERİ
Selim döneminde Osmanlıya bağlandı. Kanuni Sultan Süleyman’dan hemen sonra, 1572 yılında Osmanlı Katipleri bölgeye gelerek yerleşik köylüler ve göçebelerin isimlerini defterlere kaydettiler. İlgili
salnamede, bölgenin en önemli idari birim adı Meydan Mezrası’dır. Diğer bir adı da (Parsbit Kalesi’dir).
1808 yılında, Menemenci Aşireti Meydan Kalesi eteklerinde Karsantıoğulları ile kanlı kavgaya tutuştu. Karsantıoğulları yenildi . Bölge, Karaisalı’nın idari alanı içinde kaldı.
1860 yılında Adana Valisi Halil Paşa, Karsantı (Aladağ)’ya yaylaya çıkan Karahacılı Aşiretini Sarıçam bölgesine iskan etti. Yine bu dönemde, Aladağ Yaylalarında yaylayan Yörükler Çukurova’nın muhtelif yerlerine yerleştirilmişlerdir. 1865 yılında Osmanlı reform ordusu “Fırka-i İslahiye” Çukurova’ya geldi. Bu arada Karsantı Oğulları da dahil sürgüne gönderildi ve göçebeler bu toprağa zorla yerleştirildi. 19.yy.’da Aladağlar ve Karsantı Yöresi aynı zamanda iç çatışmalar sonucu bulunduğu toprakları terk eden aşiret ve ailelerinin sığınma yeri oldu.
KURTULUŞ SAVAŞI SIRASINDA ALADAĞ
KURTULUŞ SAVAŞI VE ALADAĞ
SİNAN TEKELİOĞLUNU TANIYALIM
SİNAN TEKELİOĞLU
Gerçekte Sinan Tekelioğlu’nun gücü bir mürdiği bu emirle milli kuvvetlerin çokluğunu propaganda ediyordu. 30.Mart.1920’de, milli kuvvetler müfrezesi Karsantı’ya geldi .Düşman askerleri ile Karsantı’da yapılan çatışmalarda Türk Birlikleri büyük cesaret örneği gösterip bu yöreyi düşman işgalinden kurtarmıştır. Sinan Tekelioğlu ve Türk Birliklerinin Karsantıya Girmesiyle yöre halkı, Sinanpaşa’ya ve askerlere oldukça büyük sevgi ve saygı gösterdiler. Fransız Bayrakları indirilerek yerine Türk Bayrakları dikilmiştir. Fransızlar Kilikya Bölgesine kaçmışlardır. O yıllarda bölgede yaşayan Rumlar Türklere karşı düşmanca bir politika izlememişlerdir. Karsantıda yaşayan Rumlar, ilçe merkezi nüfusunun çoğunluğunu oluşturmuşlardır. İki kariyeye ayrılan bölgede, Türklerin yaşadığı Mansurlu Kariyesi, Rumların yaşadığı Karaköy Kariyesi olarak adlandırılmıştır.
BAŞPINAR YAYLASI
Rumlar ile Türkler uzun bir dönem dostane ilişkiler içerisinde yaşamışlardır. Rumlar, başta demircilik olmak üzere bir çok el sanatı ile uğraşmışlardır. Türkler ise hayvancılıkla uğraşmışlar ve konar göçer olarak yaşamışlardır.
Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasından sonra, Yunanistan’la yapılan nüfus mübadelesi gereği ilçede yaşayan Rumlar 1924 yılında Yunanistan’ın Selanik Kenti yakınlarındaki Derya Piladi kentine yerleşmişlerdir.
ALADAĞ BÜYÜKSOFULU KÖYÜ
Arazinin dağlık, engebeli olması, merkeze uzaklığı ve idari yönden çeşitli zorlukları olduğundan Karaisalı İlçesinden ayrılarak 09.06.1987 tarih ve3392 sayılı kanunla Aladağ ismini alarak İlçe olmuştur. İlçenin ilk kaymakamı Abdullah KALKAN’dır.
Aladağ, Adana iline bağlı, doğusunda Kozan, güneyinde İmamoğlu ve Karaisalı, batısında Pozantı, kuzeyinde ise Niğde ili Çamardı İlçesi ve Kayseri ili Yahyalı ilçesi bulunmaktadır. İlçenin çok geniş bölümü tepelik ve dağlık bir arazi yapısına sahiptir. Aladağ’ın yüzölçümü 1347 km2’dir. Bu alanın 279 km2’si tarım arazisi, geri kalanı ise orman arazisi ve açık taşlık-kayalık arazidir.
Aladağ ilçesi kuzeyde toros dağları, doğu ve güneyden Seyhan nehri ile çevrelenmiştir. Demirkazık dağı 3688 m. rakımı ile torosların en yüksek zirvesi olarak Aladağ sınırları içerisinde bulunmaktadır. Aladağ’ın %49’u verimli (65554 Ha.) olmak üzere %77’si ormanlarla kaplıdır.
ALADAĞ İŞ MERKEZİ
Tarım arazileri genellikle engebeli bir yapıya sahip olup verimlilik oldukça düşüktür. Sulu tarıma uygun arazi çok azdır. Tarım olarak çitle çevrilmiş bahçelerde meyvecilik yapılmakta, susuz arazilerde ise buğday ekilmektedir. Kiraz, elma, ceviz, hurma vb. meyveler yetiştirilmektedir.
Aladağ’da coğrafi konumu sebebiyle Akdeniz ikliminden karasal iklime geçişin olduğu kendine özgü bir iklimi vardır. Yazlar fazla sıcak olmayıp, kışlar ise soğuk ve kar yağışlıdır.
Aladağ ilçesinde meteoroloji istasyonu bulunmamaktadır. İlçeye en yakın meteoroloji istasyonu iklim özellikleri de aynı olan Pozantı ilçesindedir. Bu istasyonun verilerine göre: İlçeye düşen ortalama yıllık yağış miktarı 703 mm’dir.
Yıllık ortalama sıcaklık 13,6 ºC’dir. , En yüksek sıcaklık ise 38 ºC olarak Temmuz ayında, en düşük sıcaklık -12,5 ºC olarak Ocak ayında ölçülmüştür.
İlçe merkezinin ortalama rakımı 850 m’dir. İlçenin Başpınar mahallesi ise 1050 m. rakıma kadar çıkmaktadır. En düşük rakım 130 m ile Çatalan Barajı’nda, en yüksek rakım ise 3688 m. İle Demirkazık dağındadır.
DEMİRKAZIK DAĞI
İlçe yüz ölçümünün % 77 bitkilerle kaplıdır. Bunun %3’ü maki ve çalılık, %97’si ormanlıktır. Yapılan bilimsel araştırmalarda 1108 bitki türü, 297 alt tür, 161 de varyete olmak üzere 1566 takson tesbit edilmiştir. Bu türlerden 392’si ülkemiz için endemik türdür. 26 bitki türü ise sadece Aladağ’da yetişmektedir.
Dağ keçisi, Vaşak, tavşan, tilki, ayı, yabandomuzu, sansar, kurt ve porsuk doğal olarak yaşamaktadırlar.
Aladağ ilçe sınırlarında toplam ormanlık alan 92133 ha’dır. Bunun 65554,5 hektarı verimli, 26578,5 hektarı ise bozuk ormanlardır. İlçe köylerinin tamamı orman köyüdür. Bu köylerin geçim kaynağı genellikle orman işçiliğidir. İlçedeki ormanlar Pos Orman İşletme Müdürlüğünce işletilmektedir. Pos Orman İşletmesi Türkiye’nin en önemli işletme müdürlüklerinden biridir.
Aladağ’ da doğal yetişen ağaç türleri; kızılçam, karaçam, sedir, göknar, ardıç, meşe, dişbudak, gürgen, kayacık, çınar, kayın, defne, kızılağaç, ahlat ve alıç ağaçlarıdır. Türkiye’de karaçam ve kızılçam en kaliteli gövdeyi bu yörede yapmaktadır. Kayın Ağacı ise Adana İlinde sadece Aladağ’da doğal olarak yetişmektedir.
Aladağ ilçesinde bulunan madenler krom, kurşun ve demirdir. Aladağ’da 50’ye yakın ocakta krom madeni çıkarılmakta ve mevcut 5 fabrikada işlenerek konsantre haline getirilip ihraç edilmektedir. Türkiye’nin en zengin krom rezervi Aladağ ve çevresindedir. Madenler Aladağ’da önemli bir geçim kaynağıdır.
KROM MADENLERİ
Tabii yapısı, bitki örtüsü ve yaban hayatı bakımından üstün estetik değere ve manzara bütünlüğü sağlayacak ölçüde yeterli büyüklüğe sahip yerli ve yabancı ziyaretçilerin dinlenmesine ve eğlenmesine uygun son derece çekici bir alandır. Yüksek dağ özelliği ile dağcılıkla uğraşanların ihtiyaç ve zevklerine yeterince cevap verebilen birçok zirveye sahiptir. Turizm işletmecilerinin yazın sağladığı imkanlarla birçok konaklama yeri bulunmaktadır. Aladağların kendine özgü karstik yapısının yanı sıra, güneyinde ve doğusunda ormanların çok güzel manzaralar oluşturduğu görülmektedir. Aladağlar Milli Parkı içinde doğal güzelliklerden Kapuzbaşı şelaleri, Hacer ormanı), Emli vadisi, Cımbar vadisi, Yedi Göller, Narpuz vadisi yer yüzünde benzerleri pek olmayan son derece ilginç yerlerdir.
Kapuzbaşı Şelalesi
KAPUZBAŞI ŞELALESİ
Aladağ ve çevresinde diri faylar mevcuttur. Ancak bu güne kadar herhangi bir deprem olmamıştır. Haritada da görüldüğü gibi Aladağ 3. derece deprem bölgesindedir. İlçede sık görülen doğal
afetlerden biri yangınlarıdır. İlçenin çoğunun ormanlarla kaplı olması ve yazın kurak geçmesi nedeniyle yaz ve sonbahar aylarında orman yangınları çıkmaktadır. Bu mevsimlerde yangınlara anında müdahale için orman işletmesi gerekli tedbirleri almaktadır. En son 2003 Haziran ayında çıkan yangında 15 ha ormanlık alan yanmıştır.
İlçede arazi yapısının dağlık ve ormanlarla kaplı olması nedeniyle önemli sel ve su taşkını olmamaktadır.
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU
ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ VERİ TABANI
ALADAĞ NÜFUSU
İlçe Merkezi ve Belde/Köy Nüfusu – 2009
İLÇE MERKEZLERİ
ERKEK
KADIN
TOPLAM
ALADAĞ
2.162
2.107
4.269
TOPLAM
2.162
2.107
4.269
BELDE VE KÖYLER
ERKEK
KADIN
TOPLAM
ALADAĞ
6.606
6.619
13.225
TOPLAM
6.606
6.619
13.225
TOPLAM İLÇE NÜFUSU
ERKEK
KADIN
TOPLAM
ALADAĞ
8.768
8.726
17.494
TOPLAM
8.768
8.726
17.494
ALADAĞ ULAŞIM
ULAŞIM
Aladağ ilçesi Adana il merkezine 106 km mesafede olup; binek türü araç ile 90 dakikada kat edilmektedir. En yakın ilçe imamoğlu olup; 60 km uzaklıktadır. Adana’ya ulaşım da bu ilçe üzerinden olmaktadır.
Ayrıca ilçeden Karaisalı ilçesine de ulaşım sağlanmaktadır. Toplu taşıma araçları ile ulaşım ise; Adana-Yüreğir Otogarından saat başı kalkan Aladağ Kooperatif minibüsleri ile sağlanmaktadır. Köy yollarının bir kısmı asfalt bir kısmı torak yoldur. Dağlık olması ve kışın kar yağması nedeniyle köylere ulaşım zordur. Hatta 5 köyün kış aylarında yolları tamamen kapanmakta ve ilçe merkeziyle bağlantısı kopmaktadır.
: İlçede haberleşme PTT ve Türk Telekom işletmeleri tarafından yürütülmektedir. Bu işletmelerde her türlü haberleşme imkanı sunulmaktadır. Ancak bazı köylere hala telefon hizmeti götürülmemiştir. İlçe merkezinde GSM vericilerinin tamamı mevcuttur.
ALADAĞ HARİTA
ALADAĞ ÖRGÜN EĞİTİMİ
A)Örgün Eğitim
Aladağ ilçesi geçmiş dönemlerde, 1800’lü yılların ortalarında nahiye teşkilatı kurularak Karsantı Nahiyesi adını almış ve bu dönemde bazı okullar açılmıştır. Eğitim bu okullarda verilmiştir. Yakın dönemde 1988 yılında Karsantı Nahiyesi Aladağ ismini alarak ilçe teşkilatı kurulmuştur.
Aladağ ilçesindeki en eski okul 1945 yılında yapılan 5 derslikli “Karsantı İlkokulu”dur. Aladağ’ın Posyagbasan köyünde 1947 yılında 1 derslikli bir ilkokul, 1948 yılında Akören ilkokulu, Büyük Sofulu ilkokulları öğrenime açılmışlardır. Aladağ’ın ilçe teşkilatına dönüştüğü 1988 yılına gelene dek merkezde 2, köylerde 39 olmak üzere 41 ilköğretim okulunda ilköğretim
yapılmıştır.Orta öğretim okulu olan Pınar Madencilik Lisesi 1968 yılında öğretime açılmıştır. Akören Kasabasında 1990 tarihinde Akören Lisesi açılmıştır. İlçe merkezinde bulunan Sinanpaşa P.İ.O. 1989 yılında eğitim öğretime açılmış olup daha sonra pansiyon binası yapılarak çevre köy İ.Ö.O. öğrencilerinin yatılı olarak ilköğretimlerine devamları sağlanmıştır.
ALADAĞ YAYGIN EĞİTİMİ
B) Yaygın Eğitim
İlçede yaygın eğitim faaliyetleri Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Halk Eğitim Müdürlüğümüz 1989 yılında kurulmuştur.1989-2004 yılları arasında 7460 kişiye değişik dallarda kurs belgesi düzenlenmiştir.Hiç bir okula gidemeyen veya eğitimini yarıda kesen, meslek edinmek isteyen bir çok kişi kalifiye eleman durumuna gelmiştir. Bazıları kendi işlerini bu sayede kurmuşlar, bazıları da belirli iş dallarında kalifiye eleman olarak girmişlerdir.Halen de yaygın eğitim faaliyetleri devam etmektedir.
Halk Eğitim Merkezi her yaşta her meslekte okul içi veya okul dışı bireylerin ilgi, istek ve ihtiyaçları doğrultusunda imkanları ölçüsünde yaygın eğitim –öğretim hizmeti verir.Kısacası bütün vatandaşların yetiştirilmesini onlara yararlı olmayı,ülke ve yurt ekonomisine katkıda bulunmalarını sağlar.
TARMUT KALESİ
: Aladağ’ın batı tarafında, Eğlence Suyu’nun vadi girişindedir. Adana’ya 54 km. Aladağ’a 24 km.’dir. Tarihi; tahmini 1193 yıllarında inşa edilmiş.
Tamrut Kalesi
Mimarisi; Kale Karsantı (Aladağ) Vadisi’ni uzunlamasına çevreleyen sert kayalıklar üzerine kurulmuştur. Etrafını dik yamaçlar çevrelemektedir. Kalenin dış surları, kayaların yapısına göre birden fazla kıvrımlar göstermektedir. Bu noktalarda kalenin korunması için ek önlemler zorunlu görülmüş.
Kale içine günay batıda bulunan bir noktadan girilmekte, giriş kapısını her iki taraftan destekleyen bir daire şeklinde kule bulunmaktadır. Kale içindeki bölümler, ya yüksek tavanlı ya da iki katlı oturma alanları tahta tavanla kaplı olacak şekilde düzenlenmiş. Doğu tarafında küçük bir kilise bulunmakta, kalenin iç ve dış surları kabaca kesilmiş dörtgen taşlarla örülmüş bazı blok taşlar ise dışa çıkıntılı şekilde örülmüş. Kapı ve kapının çevresi ise özel işlenmiş taşlardan yapılmıştır. Kapının üstünde dış cephede kalker taşından altı satırlık bir yazılı kitabe bulunmaktadır. Bu yazının içeriği hala tam olarak bilinmemekte, kalenin başka bölümlerinde de yazımdan kaçınıldığı gözlenmektedir.
İŞA KALESİ
İşa Kalesi
Aladağ’ın güney batı kenarına kurulmuştur. Karsantı (Aladağ)’dan Gerdibi’ne 25 km., Adana’ya 58 km. uzaklıktadır. Küçük yoğun yerleşim alanları Karsantı (Aladağ)’nın en yüksek tepelerine kurulmuştur. Bu yapıların oturum alanları 12x14m.’dir.
EĞNİGÖZÜ KALESİE
ğnigözü ve Kalesi
Kuzey ve doğu tarafının kenarları yuvarlatılmıştır. Güneydoğudaki dış surlarının bir kısmı yıkılmıştır. Temelinde genel yapıya uygun olmayan küçük bir odacık bulunmakta. Yine de oranın küçük bir kilise olduğu düşünülmekte. Bir merdivenle daha yukarıdaki bir platforma ulaşılmakta.(Bugün yıkılmış durumdadır).
Kalenin dış cephesi dörtgen taşlarla kaplanmış, duvarların yapısında ise yontulmuş taşlar kullanılmıştır.
MEYDAN KALESİ
Meydan Kalesi
Kale, Kızıldağ Yaylası’na 5 km, Kalkat Yaylası’na 8 km. uzaklıkta (Üçürge suyu) kaynak bölgesindedir. Batısında tarihi
Kızıldağ yaylası bulunmakta ve Aladağ Vadisindeki diğer kalelere komşudur.
Büyük dağ silsileleri tarafından yüzük şeklinde kuşatılmıştır. Kale burçlarının bir tanesi yarımay şeklinde öne çıkmaktadır. Surların bazı bölümleri yıkık durumdadır. Güneybatısında iki tane gizli odacık bulunmaktadır, kalenin en dıştaki kısmı dörtgen taşlardan örülmüştür. Kıyı kısımlarının bir bölümü yıkılmıştır. Yapılışı yaklaşık 12-13.yy dönemlerinin sonlarında gerçekleşmiştir.
ALADAĞ YAYLALAR
YAYALALAR
Aladağ tarihi yerler ve doğal güzellikler bakımından oldukça zengindir. Doğasıyla, havasıyla, sularıyla ve tarihi harabeleriyle turizm yönünden Adana ilinin en güzel ve en zengin bölgelerinden biridir. Yayla turizmi bölgede oldukça yaygın olmakla birlikte madencilik ve ormancılık gibi bölge ekonomisinin önemli gelir kalemleri arasında yer almaktadır. Serin ve temiz havası, zengin bitki örtüsü ve doğal güzellikleri yaz aylarında birçok insanı, başta İmamoğlu ve Adana’ dan olmak üzere, bölgeye çekmektedir.
Yayla turizmi açısından Meydan, Başpınar, Ağcakise, Zambıl ,Acıman, Alakavak, Ziyarettepe, Çataloluk, Trak, Eğni Gözü, Bürücek vb. yaylaları sayabiliriz.
ALADAĞ ACIMAN YAYLASI
ACIMAN YAYLASI
Yaz döneminde yaklaşık 10 bin kişinin konakladığı ve 20 bin kişinin ziyaret ettiği Acıman bölgesi, şifalı suyu doğa güzellikleri, yaylası, türlü yiyecek ve içecekleri, şifalı bitkileri ve maden çeşitleriyle Adana ve çevresinden gelen insanlarla dolup taşıyor.
ALADAĞ MEYDAN YAYLASI
MEYDAN YAYLASI
Ulaşım: Aladağ ilçesinden 6 km. stabilize yolla ulaşılır. İlçeden minibüs ve taksi bulunabilir.
Özellikleri: 1. 700 m. rakımda bulunan yayla, ardıç, çam, köknar, sedir ağaçları ve meyve bahçeleri ile iç içedir. Telefon ve elektriğin mevcut olduğu yaylada, yayla mimarisine uygun ahşap ve taş yapılar bulunmaktadır.
Konaklama-Yeme-İçme: Ormanlık alan kıyısına kamp kurulabilir. Yaylada kır lokantaları (et ağırlıklı), kahveler, bakkallar hizmet vermektedir.
Gerek düzlüklerin azlığı gerekse dağlık ve engebeli arazi koşulları bölgede tarımı olumsuz etkileyen unsurlar olmuştur. Tarım arazileri az ve nispeten küçüktür. Ancak bu olumsuzluklara rağmen son yıllarda artan organik sebze ve meyve üretimi bölgede tarıma farklı bir ivme kazandırmıştır. Bu gelişmelere hız vermek amacıyla İlçe Özel İdare bütçesinden yapılan yatırımlarla 2009 Yılında;
80000 Adet Organik Domates Fidesi, 300 Adet ceviz Fidanı, 300 Adet Kiraz Fidanı, 550 Adet Yarıbodur Elma Fidanı çiftçilerimize dağıtılmış ve Kapama Meyve Bahçesi tesis ettirilmiştir.2010 Yılında ; 25000 Adet Organik Domates Fidesi, 950 Adet ceviz Fidanı, 1300 Adet Kiraz Fidanı, 500 Adet Yarıbodur Elma Fidanı çiftçilerimize dağıtılmış ve Kapama Meyve Bahçesi tesis ettirilmiştir.
KATRAN ÇUKURU
Yer: Katran Çukuru
Engebeli ve dik arazi yapısından dolayı bölgede daha çok küçük baş hayvancılık yapılmaktadır. Büyük otlaklık alanların eksikliğinden dolayı keçi tercih edilen bir hayvan olmuştur. Bölge ekonomisinde hayvancılık yaklaşık olarak %5lik bir paya sahiptir. Son yıllarda yürütülen "Beyaz Keçi" projesi kapsamında yerli halka beyaz keçi dağıtılarak bu türün yetiştirilmesi teşvik edilmektedir.